Zelené papričky Jalapeňo v nálevu (330 g) ChilliDoctor AKCE
Detailní popis produktu
Pro někoho jsou Jalape?a se svou mírnější průměrnou pálivostí kolem 8,000 až 10,000 SHU vrcholem ostrosti, pro jiné slabým odvarem. Jedno je ale jisté, v kuchyni patří k jednomu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších druhů chilli, které se zde rozhodně neztratí. A to platí i o nakládaných zelených Jalape?o papričkách krájených na kolečka. Pokud je tedy hned neschroupete samotné na posezení při otevření sklenice.
Pro zajímavost, v Mexiku jsou výrazem Jalape?o označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu. Čerstvým zeleným plodům se říká „chile gordo”, což v překladu znamená tlustá paprika, nebo „cuaresmenos” podle mexického svátku, během něhož někteří po dobu čtyřiceti dní vůbec nejí maso.
Zelená jsou Jalape?a nedozrálá. Oproti zralým červeným mohou být o něco více pálivá. V kuchyni mají široké a univerzální využití. Hodí se do jídel mexické kuchyně, na jakékoliv masové, zeleninové nebo luštěninové pokrmy, do různých omáček nebo sals. Výborná jsou na pizze, v burgerech, na jednohubkách nebo v kombinaci s vejci.
Díky tomu, že jsou zelená Jalape?a naložená ve slaném nálevu s vinným octem, budou také nepřekonatelnou ingrediencí každých utopenců nebo nakládaných sýrů.
Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů
Jalape?o byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalape?o kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalape?o se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži.
S Jalape?o neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.
Pálivost |
|
||
Obsah | 330 g | ||
Složení | zelené papričky Jalape?o, voda, ocet, sůl, chlorid vápenatý | ||
Země původu | Egypt |
ALERGENY
Neobsahuje žádné alergeny.
SKLADOVÁNÍ
Skladujte v pokojové teplotě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 15 dní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | K pivu, vínu |
---|---|
Hmotnost: | 0.4 kg |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.